O meni

Sem Matej Zaplotnik, diplomirani socialni pedagog. Od leta 2008 delam v Stanovanjski skupini Postojna. Pri delu z mladostniki sem prepoznal, da ima zelo veliko mladostnikov s težavami na področju vedenja in čustvovanja za seboj izkušnjo ločitve staršev. Ta ugotovitev je bila povod za moj začetni entuziazem raziskovanja in dela na področju ločitve staršev.

Zaradi velikega pomanjkanja podpore, usmeritev in pomoči družinam v procesu ločitve staršev sem se odločil, da svoje delo in energijo usmerim v iskanje rešitev na področju.

Moj cilj dela na tem področju je jasen – pomoč čim večjemu številu staršev in njihovim otrokom, da se slednji 5, 10 ali celo več let po ločitvi ne bodo soočali s tako močnimi čustvenimi in vedenjskimi težavami, da bi bila potrebna namestitev tega mladostnika v stanovanjsko skupino ali vzgojni zavod.

Od leta 2014 tako v sklopu Centra MIT aktivno razvijam moje znanje, delo in kompetence na področju ločitve staršev. Svoje delo in poslanstvo na tem področju vidim predvsem kot preventivo na področju zgodnjega preprečevanja kasnejših čustvenih in vedenjskih težav mladostnikov.

Pa da ne dolgovezim z mojim za marsikoga dolgočasnim življenjepisom …

Naj predstavim še drugo plat “mene”:

  • sem tisti, katerega se slovenski socialno sodni sistem na široko izogiba, ker moje delo preveč odstopa od utečene socialno sodno prakse (povedano drugače, preveč je strokovno in podprto z raziskavami)
  • Strokovnjaki ob posameznih primerih ne želijo moje pomoči in doprinosa razrešitev najtežjih družinskih dinamik, do katerih lahko privede ločitev staršev. To pa zato, ker moji strokovno podprti argumenti, ki so usmerjeni v zagotavljanje resnične največje koristi otroka, ponavadi močno odstopajo od utečene sodne prakse.
  • sem tisti, katerega sodni izvedenci za področje Starševstva in skrbništva ne želijo sprejeti v svoje vrste. Razlog – s svojo “nestrokovnostjo” bi lahko družinam povzročil več škode kot koristi.

Hkrati delujem na mednarodnem nivoju in sem del strokovne ekipe Family Bridges, sem član združevanja European Assocciation of Parental Alienation Practioners, član ISIPAR – Internation Society for Interpersonal Acceptance-Rejection.