Virus Covid 19 in stiki otrok ločenih staršev

Pozdravljeni dragi moji ločenci in ločenke,

nekaj časa že spremljam dogajanje po družinah z ločenima staršema. Obdobje pandemije virusa Covid 19 je namreč v marsikatero družino z ločenima staršema vneslo pomembne spremembe. Pandemija je namreč močno omejila naše gibanje in prehajanje med različnimi kraji. Veliko otrok ločenih staršev pa ima domova v dveh različnih občinah in na dveh različnih lokacijah. Zato se tako med starši kot tudi v stroki bije »boj argumentov«, ali so odloki na ravni države »nad« sodnimi odločbami, ali pa se sodne odločbe z vnaprej določenimi prehodi otrok med domovoma ločenih staršev nemoteno izvajajo naprej.

Sam se ne želim vpletati v »pravniške« polemike, kateri zakon je nad katero sodno odločbo in kdaj naj obvelja kateri pravni akt. V tem mojem zapisu želim deliti le moje razmišljanje, ki je kombinacija »zdrave kmečke pameti« in kombinacija strokovnosti s področja ločitve staršev.
Mnogi starši namreč odlok o omejitvi gibanja izkoriščajo na način, da drugemu staršu omejujejo stik z otrokom. Razlog za preprečitev stika med otrokom in drugim staršem pa naj bi bila preventiva pred širjenjem virusa Covid 19.

Starše, ki razmišljate na ta način, pozivam sledeče: V kolikor menite, da prehajanje otrok med domovoma ločenih staršev v pogostosti, kot jo določa sodna odločba, pretirano ogroža zdravje otroka, potem vam predlagam, da naredite to:

»Temeljite umijte svojega otroka, mu razkužite roke, spakirajte mu potrebna oblačila in čevlje, ki jih bo potreboval za naslednji mesec in pokličite svojega bivšega partnerja. Naročite mu, naj takoj pride po otroka – predno se situacija še poslabša. Pred prihodom naj se tudi prihajajoči starš temeljito umije, razkuži roke in razkuži kljuke na avtomobilskih vratih. Potem pa naj pride po otroka. Povejte mu še, naj ga ne vozi nazaj, dokler ne bo konca omejitev gibanja in zdravstvenih ukrepov zaradi širjenja virusa . Otrok naj torej preventivno – da se vnaprej izognete nevarnostim širjenja okužbe, ne vrača več nazaj v Vaš dom, dokler niso vsi ukrepi države odstranjeni.«

Le s takšnim dejanjem boste starši, ki zagovarjate izolacijo otroka od enega starša zaradi širjenja virusa Covid 19, dokazali, da mislite resno. V kolikor tega niste pripravljeni narediti, pa je jasno, da vaša čustva do bivšega partnerja še vedno pretirano nadzorujejo vas, vaše vedenje in vaše razmišljanje. Čas je že, da nekaj naredite na svojih čustvih in na sprejemanju dejstva, da otrok potrebuje oba starša. V nasprotnem primeru se vam vaši manevri čez leta lahko vrnejo kot bumerang, za katerega sploh ne boste vedeli, od kod je priletel.

Menim torej, da bi se morali prehodi otrok med domovoma ločenih staršev izvajati nemoteno.

Moja »kmečka pamet« namreč predvideva, da v Sloveniji skorajda ni junaka, ki bi bil preskrbljen z živili za vsaj 2 meseca, kolikor lahko trajajo ukrepi države za zajezitev tega virusa. Zato moramo v trgovino. Če moramo v trgovino, potem bomo zagotovo prijeli voziček, katerega je tisti dan pred nami prijel že marsikdo. Zelo verjeto bomo prijeli tudi kakšno sadje, jogurt, plastenko soka, mleko in ostale stvari, katere je nekdo moral zapakirati, poslati v trgovino, nekdo je moral blago raztovoriti, postaviti na police, blagajničarka je morala nakupljeno zaračunati itd. itd. Vsak artikel je torej šel preko velikega števila oseb, rok idr., kar seveda lahko pomeni potencialno veliko nevarnost okužbe. Zato je po moji kmečki pameti zelo velika možnost, da se okužite z virusom, ko greste v trgovino. In hkrati obstaja zelo majhna možnost, da se otrok lahko okuži z virusom, če gre iz enega doma v avtomobil, se pelje k drugemu staršu in gre neposredno v njegov dom. Prepričan namreč sem, da večina staršev ob teh prehodih med domovoma v času veljave vseh teh ukrepov ne bi vozila kje po trgovini, mestu ali kakšnih (itak zaprtih) parkih.

Zato je torej nemoteno izvajanje stikov edino smotrno in »logično«. V kolikor se kdo s tem mojim mnenjem ne strinja, pa mu predlagam, da izvede moj zgoraj predlagani manever. Edino na ta način lahko dokaže, da se motim, da je resnično zaskrbljen za zdravje otroka in da trdno stoji za svojim prepričanjem.

Matej