Slovenska literatura na temo ločitve staršev

Tale moj zapis na enem mestu združuje tisto, kar verjetno večina staršev išče po spletu in se »lovi« pri ugotavljanju, na kakšen način lahko sami pomagate sebi in svojim najbližjim, ko enkrat pride do ločite od partnerja. Tokrat objavljam seznam strokovnih virov, ki so na temo »ločitev staršev« na voljo v slovenskem jeziku. Večji del seznama je sicer pripravljen s strani ge. A. Andrejč. Tako da se ji na tem mestu tudi sam zahvaljujem za tako dober nabor tovrstne vsebine na enem mestu. Nekaj malenkosti pa sem še sam dodal, a večji del je kljub vsemu plod njenega dela.

Moram priznati, da sem tudi sam za kar nekaj navedenih virov prvič izvedel ob pogledu na ta seznam. Zelo verjetno se bom v kratkem oglasil v eni izmed dobro založenih slovenskih knjižnic, da vsaj malo prelistam še nepregledane vire. Potem vam bom morda lahko dal še kak dodatni nasvet oz. usmeritev, kaj s tega seznama komu priporočam.

Zaenkrat lahko zgolj delim z vami ugotovitev, da ima dokaj vidno vlogo na tem seznamu tudi Center MIT. Če povem malo drugače, na tem seznamu je 5 strokovnih virov, ki so plod mojega dela oz. mojega entuziazma. To so priročnik Vzgajati ločeno, knjižica Največja korist otroka po ločitvi staršev, delovni zvezek Kako se uspešno soočiti z ločitvijo staršev ter dva video programa: Od limon do limonade in Dobrodošel nazaj, Pluton. Težko vas usmerim pri tem, kateri viri izmed vseh spodaj naštetih (pripravljeni s strani A. Andrejč) bi bili primerni za vas. Lahko pa vam pojasnim, kakšno moje razmišljanje je botrovalo k izdaji  strokovnih virov Centra MIT. Večino teh virov se namreč nahaja tudi po slovenskih knjižnicah.

Pa pojdimo po časovnem sosledju, tako kot so strokovni viri bili izdani v okviru Centra MIT.

 1. Ko sem se malo bolj »na glavo« vrgel v strokovno raziskovanje teme ločitve staršev, sem prebral ogromno literature na to temo. Med letoma 2012 in 2014, ko sem se začel bolj poglabljati v to tematiko, namreč v slovenščini še ni bilo prav veliko strokovnih virov. Zato sem prebral ogromno tuje literature. Če se ne motim, sem v cca. dveh letih prebral preko 25 večinoma angleških knjig na to temo. Ta številka vam verjetno pove, s kakšno vnemo sem se takrat lotil raziskovanja te tematike.

Izmed vseh knjig, ki sem jih takrat prebral, se mi je najbolj »usedla v srce« knjiga Parenting Apart avtorice Christine McGhee. Zakaj? Iz preprostega razloga. Ta knjiga je daleč najbolj pragmatična izmed vseh knjig. To pa pomeni, da vsebuje največ konkretnih informacij za starše v ločitvenem postopku. Zelo lepo pa tudi pomaga staršu razumeti svojo situacijo in predvsem situacijo svojega otroka. Hkrati starše knjiga zelo konkretno usmeri v tem, kako najbolj primerno v tej težki situaciji zadovoljevati razvojne potrebe otroka. Avtorica zelo lepo razmeji različne razvojne stopnje otrok, njihove potrebe, različne načina odzivanja in na ta način starše konkretno usmeri v njihovi vlogi starša, ki vzpostavlja »novo« življenje družine v dveh domovih.

No, po navdušenju sem kontaktiral avtorico, ona me je usmerila na založnika z avtorskimi pravicami, poiskal sem prevajalca, zagotovil finančna sredstva in izšla je prva in zelo kvalitetna knjiga Centra MIT z naslovom Vzgajati ločeno. Spodaj lahko vidite sliko naše, ki jo v rokah drži njena avtorica, Američanka Christina McGhee.

 

 

 

 1. Ko sem začel sodelovati z go. McGhee, mi je le ta predstavila tudi video, katerega je posnela skupaj s kolegi. Video je namenjen otrokom ločenih staršev in ima naslov Od limon do limonade. Naslov se sprva zdi malce ponesrečen, pa vseeno je zelo premišljen. Video je namreč namenjen otrokom in mu pomaga prebroditi ločitev svojih staršev – pomaga mu razumeti trenutno situacijo, pomaga se mu soočiti s težkimi čustvi, usmeri ga pri tem, kam se lahko obrne po pomoč idr. Skratka, gre za zelo simpatičen video program. Naslov video programa pa pomeni, da vsebina gledalca uči, kako iz nečesa »neprijetnega, kislega« iztisniti nekaj dobrega in koristnega. Ker takšnega simpatičnega video programa v Sloveniji takrat še ni bilo, sem se odločil, da tudi ta video podnaslovim s slovenskimi podnapisi in ga izdam v DVD obliki. To sem tudi storil in DVD je izšel leta 2015. Ta video je že malce “iz mode” in grafično na nekoliko slabšem nivoju, zato sem ga že umaknil iz prodaje. Kljub vsemu je vsebina zelo simpatična in uporabna predvsem za otroke, ki že zmorejo poleg gledanja videa slediti tudi branju slovenskih podnapisov.

 

 1. V letu 2016 sem se strokovno usmeril še v malce bolj specifično podpodročje tematike ločitve staršev. In sicer na področje starševskega odtujevanja. Začel sem sodelovati z dr. Richardom Warshakom, enem izmed najbolj priznanih strokovnjakov s področja starševskega odtujevanja in s področja sodnega izvedenstva na svetu. Opazil sem, da je izdal video program Welcome back, Pluton – prevod: Dobrodošel nazaj, Pluton. Ta video program se mi je zdel vsebinsko fantastičen. Tema video programa je starševsko odtujevanje. Namenjen pa je celotni družini, kjer je prisotno starševsko odtujevanje – tako otroku, ki je žrtev odtujevanja, kot tudi staršu odtujitelju in tarčnemu staršu, ki izgublja stik svojim otrokom. In to ne po lastni krivdi. Video je zelo nazoren, strokoven in hkrati preprost, da ga razumejo tudi otroci. Po svetu je video program pomemben »del« različnih »reunification« programov, ki so namenjeni ponovni vzpostavitvi vezi med otrokom in odtujenim staršem.
  Presodil sem, da bi takšen video program lahko imel pomemben strokovni doprinos tudi v slovenskem prostoru. Zato sem se z dr. Warshakom spogajal za prevod in podnaslovitev videa v slovenskem jeziku. Hkrati ta video predstavlja prvo resno in strokovno podprto gradivo na temo starševskega odtujevanja v slovenskem jeziku. Video je bil izdan kot DVD program, od lanskega leta (2019) pa je video na voljo tudi kot »download« verzija. Vse manj sodobnih računalnikov ima namreč vgrajeno optično enoto za branje DVD-jev.

 

 1. V letu 2018 sem med drugimi vsebinami, ki jih redno kupujem v tujini, naletel na delovni zvezek Getting Through My Parents Divorce – prevod: Kako se uspešno soočiti z ločitvijo staršev. Avtorica knjige je poleg Andre-jeve  tudi ga. Amy Baker, ki velja za vodilno raziskovalko s področja starševskega odtujevanja. Praktično vse raziskave s tega področja v zadnjem desetletju so plod njenega dela. Po proučitvi delovnega zvezka sem tudi njo kontaktiral in prosil za dovoljenje, če lahko prevedem delovni zvezek v slovenščino. Tudi za izdajo tega delovnega zvezka sem vse uredil, decembra 2018 je bil tako izdan.

Ta delovni zvezek se mi je edinstven v tem, da ne podaja »enosmerne« vsebine mladostniku, ampak ga skozi različne vaje pripelje do koristnih spoznanj o lastnem delovanju in funkcioniranju celotne družine. Namenjen je mladostnikom, starim med 10 in 14 let. Cela vrsta vaj pomaga otroku ostati nevtralen v konfliktih in boju med obema ločenima staršema.

Lastna spoznanja so navadno vredna bistveno več, kot pa spoznanja, ki jih v nas »vlivajo« drugi. Zato so se mi zdele vaje, ki otroku pomagajo pri soočanju z ločitvijo staršev, tako koristne in vredne »prevoda« tudi v slovenski jezik.

 

 1. Kot zadnje strokovno gradivo je bila izdana knjižica Največja korist otroka po ločitvi staršev. Vsebina te knjižice je bila prvenstveno sicer objavljena v strokovni reviji Ptički brez gnezda. S čimer je vsebina dobila strokovno podporo. Da pa je ta koristna vsebina bolj dostopna tudi širšemu krogu bralcev, je bila ta vsebina na pobudo društva DOOR izdana tudi kot samostojna publikacija.

Vsebina knjige združuje bistva strokovnih spoznanj in raziskav s področja ločitve staršev. Vse prevečkrat sem namreč v sodnih obravnavah, pri odločitvah sodnikov in zapisih strokovnih delavcev na centrih za socialno delo videl vsebine, ki nimajo nikakršne strokovne podlage in ki so bolj plod intuicije, lastnih prepričanj in »tradicije« dela na posamezni instituciji, kot pa plod strokovnih spoznanj in dokazane koristi otroka. Zato se mi je zdelo krvavo potrebno, da v slovenski prostor vnesem strokovni nivo dela na tem področju in predvsem strokovne argumente, ki se z različnih vidikov opredeljujejo do dikcije »največja korist otroka« po ločitvi staršev.

 

 1. Kot zanimivost naj še povem, da smo v Centru MIT izdali tudi koledar Družinko. Sprva je bil ta koledar namenjen predvsem otrokom z ločenima staršema. Družinko naj bi manjšim otrokom pomagal pri vzpostavitvi razumevanja in vizualne časovne predstave o tem, kdaj prehaja med domovoma oz. kdaj bo videl očija, ko je pri mami in obratno. Kasneje smo vsebino in funkcionalnost koledarja nadgradili in je praktično uporaben za vse otroke, ne samo za otroke ločenih staršev.

 

Upam, da vas moje zgornje razlage vsaj malo usmerijo pri ugotavljanju, ali bi bil kakšen od strokovnih virov primeren tudi za vas oz. za vašo družinsko situacijo. Prebral sem tudi kar nekaj knjig iz spodnjega seznama. Bi pa na tem mestu izpostavil eno knjižico, ki sem jo sam dopisal na seznam in ki mi je segla »do srca«. Gre za knjižico Đura Zrakića z naslovom Vsi me imajo radi, samo oče ne.

Knjižica predstavlja zgodbo fanta, katerega starši so se ločili in katerega oče je povsem prekinil stik z lastnim otrokom. Knjiga izredno lepo predstavlja čustva otroka, bitko s samim seboj, večno upanje na to, da se starš nekoč nekje pojavi in vrne k njemu. Zgodba je polna čustvenega naboja s tragičnim koncem. Njena »čustvena« napetost pa klub vsemu v meni »vzdržuje« upanje.

Večkrat namreč slišim za podobne zgodbe – ko po ločitvi staršev eden od njiju kar izgine iz otrokovega življenja. Kljub vsemu menim, da starši z nekim »razlogom« ali na temeljih svojega travmatičnega otroštva sami prekinejo stik z lastnim otrokom. Globoko v njih pa kljub vsemu tlijo čustva, ki jih ti starši »imajo«. Le da jih ne zmorejo izraziti navzven.

V kolikor veste za kakšnega takšnega starša, vas pozivam, da ga skušajte nagovoriti k branju te knjige. Na ta način posije lahko žarek upanja za njegovega otroka, ki si ves čas želi, da se bo starš vrnil in mu izkazal naklonjenost in ljubezen. Kljub vsemu menim, da »srce« ni kamen. Zaradi lastnih travm ima lahko srce le »težo kamna« in zato je potrebno nekoliko več truda, da se to srce prebudi. Prepričan sem, da ta knjižica lahko kakšnemu otroku »povrne« starša, ki se morda v danem trenutku ne zaveda, kaj njegovo izginotje iz otrokovega življenja lahko na dolgi rok pomeni za otroka.

Toplo priporočam v branje in v deljenje tistim, ki so po ločitvi »pozabili« na svoje otroke.

 

Ta moj zapis ni bil namenjen kakšnemu promoviranju strokovnih gradiv Centra MIT. V prvi vrsti sem vas želel usmeriti pri iskanju primernega strokovnega gradiva za vašo trenutno situacijo in na enem mestu zbrati čim več informacij, ki vam bodo pri tem lahko na voljo.

Kljub vsemu pa sem zdajle tekom branja še mimogrede pregledal zaloge DVD programa Od limon do limonade in ugotovil, ki sem jih že umaknil iz prodaje. Ugotovil sem, da imam še cca. 20 kom tega video programa na zalogi. Zato sem se odločil, da bom tistim prvim dvajsetim kupcem, ki boste želeli nabaviti kakšen strokovni vir Centra MIT, ob naročilu podaril DVD program Od limon do limonade.

Ob naročilu v spletni trgovini centra MIT le dopišite: »BONUS LIMONCE«.

In k naročenim artiklom vam bomo BREZPLAČNO dodali še izvod tega video programa.

Povezava do spletne trgovine je >>TUKAJ<<.

Kakorkoli, spodaj podajam še obljubljeni seznam literature Ge. Andrejč v slovenščini, po kategorijah. Upam, da vam bo kaj v pomoč in da vam privarčujem nekaj časa ob iskanju primernih virov.

 

ZA STARŠE IN DRUGE ODRASLE:

 • Vzgajati ločeno, Christina McGhee
 • Ločitev, Dodič Damjana
 • Otrok in ločitev staršev: da bi odrasli lažje razumeli otroke, Alenka Štadler idr.
 • Ljubezen po ljubezni, Podgoršek Veronika
 • Med dvema ognjema. Koristni nasveti za starše ob ločitvi in po njej. Anne Charlish
 • Vodnik skozi razvezo zakonske zveze (priročnik), Ivana Mijić in Karmen Kmetović Prkačin
 • Ločitev boli: otroci in starši v ločitvenem dogajanju, Lars Kuntzag
 • Razvezana mama: pogumno v novo življenje, Sheila Ellison
 • Ločiti se…in potem? Anna Alberto Friso
 • Razveza – začetek novega življenja, Debbie Ford.
 • Konec zakonske zveze. Prvi koraki na poti do novega življenja, Pennx Rich, A. Graš Beniger
 • Zapuščam te: priročnik za odhajajoče, S Luepkes
 • Živeti in ljubiti po ločitvi, Nataša Rijavec Klobučar
 • Bolečina ločenosti, Christian Gostečnik
 • Izzivi očetovstva po ločitvi, Damjan Ganc
 • Razveza staršev in otroci, A. Andrejč
 • Ozdravimo svoje srce – kako najti mir po razhodu, ločitvi ali smrti bližnjega, Luise l. Hay in David Kessler
 • Hvalnica ločitvi, Brina Svit
 • Sama, S Pigac Kokalj
 • Dnevi zavrženosti, E. Farrante
 • Po dva in dva, N. Sparks
 • Ženski večer, M. K. Andrews, K. Beneval Gabrijelčič
 • Lebdenje, K. Ashley
 • Vsi me imajo radi, samo oče ne; Đ. Zrakić
 • Največja korist otroka po ločitvi staršev, Zaplotnik

 

SLIKANICE ZA OTROKE (4-9 let)

 • Zakaj lunina vila in Sončni princ ne živita več skupaj? P. Kisovec
 • Mamica in očka sta se skregala, J. Moore-Mallinos
 • Nič manj tvoja, A. Aubrey
 • Vse naše družine, A. Maxeiner
 • Moja družina, C. Bevc
 • Vedno boš moj očka, Bode, A.
 • Velike težave Male Pine, A. Koritik
 • Moja družina, A. P. Huseinović
 • Moja družina, P. Coran
 • Mamin nov prijatelj, Wagner A.
 • Eva in kozel, M. Koren
 • Sreča v nesreči, C. Kliphuis

 

ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE (od 8 let naprej):

 • Moja starša se ločujeta: priročnik za mladostnike, E. Schoeberl
 • Kaja in njena družina, P. Kovač
 • Pravljica zate, S. Bezgovšek
 • Jaz, moji dve družini in osem starih staršev, D. Markova
 • Mavec, A. Woltz
 • Mihec, M. Koren
 • Julija med besedami, P. Dvorakova
 • Emine želje, J. Wilson
 • Deljeno z dve, M. Lucet
 • Pogum velja, S. Košmrl
 • Kot v filmu, V. Moederndorfer
 • Kako se uspešno soočiti z ločitvijo staršev (delovni zvezek), A. J. Baker in K. C. Andre

ZA STARŠE IN OTROKE

 • Bomo kdaj živeli skupaj? D. Dodič, krajša različica; Adijo mami, živijo oči

 

VIDEO:

 • Od limon do limonade (DVD video program za otroke ločenih staršev), C. McGhee
 • Dobrodošel nazaj, Pluton (video program za otroke in ločene starše)

 

FILMI ZA STARŠE:

 • Idilični Palos Verdes (2017, ameriškja drama)
 • Ločitev (2011, iranska drama)
 • Ločitev po francosko (2003, francoska drama)
 • Kramer proti Kramerju (1979, drama/družinski film)
 • Družina (2017, slovenski dokumentarni film)