Kaj v resnici pomeni tožbena razveza

Že kar nekaj let spremljam dogajanje v slovenskem prostoru, ki se tiče področja ločitve staršev in vseh tem, vezanih na to glavno področje. Mirne vesti lahko rečem, da slovenska zakonodaja ne deluje skladno z resnično največjo koristjo otroka in s koristjo obeh staršev.  Pa vendar vidim glavno težavo nekje drugje.

Slovenska zakonodajo kot možen način reševanja ločitvenih težav predlaga sporazum oz. sporazumno razvezo in tožbeno razvezo.

Sporazumno razvezo tako v večini primerov pripravijo le starši, ki so odgovorni, moralni, ki gredo “zrelo” čez proces ločitve in so se sposobni za dobrobit otroka dogovoriti nujno potrebne stvari. V kolikor pa sta starša še močno čustveno vpeta v ločitev in sta zelo verjetno še v močnem konfliktnem odnosu, pa navadno sploh ne pomislijo na možnost priprave ločitvenega sporazuma oz. so prepričani, da to sploh ni mogoče.

Zato niti ne iščejo načinov, poti in možnosti, po kateri bi z bivšim partnerjem malce “ohladila” čustva, racionalno pretehtala možnosti, resnične otrokove koristi in se nato odločila, kaj je najboljše za njihovo družino.

Večino staršev v takšni situaciji si misli takole: “Oddal bom vlogo za tožbeni zahtevek. Itak je moj predlog najboljši. Sodišče bo itak videlo, da imam jaz prav in bo sodišče že potrdilo to, kar jaz trdim. Ker bivši itak mislil vse diametralno nasprotno, kot mislim jaz.” Takšnemu razmišljanju potem sledi oddaja zahtevka za tožbeno razvezo in začne se dolgotrajen in mučen proces na CSD-ju in sodišču.

Pa vendar se starši ne zavedajo sledeče formule:

SPORAZUMNA RAZVEZA = O USODI DRUŽINE ODLOČATA STARŠA SAMA

TOŽBENA RAZVEZA = USODO DRUŽINE PREPUŠČATE V DRUGIM (zavedajte se, za nekatere ste le številka)

Zgornja navedba z drugimi besedami tudi pomeni, da v primeru sporazumne razveze o vas in vaši družini odločate vi in vaš bivši partner – vi, ki najbolje poznate sebe, svojega otroka in vaše potrebe. V primeru tožbene razveze pa prepuščate usodo družine v roke socialnim delavcem, sodnikom in sodnim izvedencem.

Ob tem dejstvu pa si odgovorite na sledeči dve vprašanji: Koliko ste prepričani, da vas bo kateri od teh oseb videl več kot 5-krat? In koliko je verjetnosti, da bo v teh nekaj “soočenjih” ta oseba resnično spoznala vaše lastnosti, potrebe, prepoznala vaše odnose?

Verjetno ste si tu že sami odgovorili. Pa vendar vas lahko potolažim – eno osebo pa boste verjetno res srečali v procesu tožbene razveze več kot petkrat – to je vaš odvetnik. Pa verjemite mi, ti obiski niso brezplačni 🙂

Zato se potrudite, napnite vse moči, poiščite čim več informacij in naredite kar se da največ na sebi in svojih čustvih, da ne bodo zameglila vaš razum in da uspete sami v komunikacij z bivšim partnerjem najti rešitve, ki bodo znotraj načrta starševske skrbi najbolje zadovoljevale potrebe vseh članov družine.

 

Matej