Postopek ločitve oz. razveze je za celotno družino lahko zelo boleč. Raziskave kažejo, da je glede na stopnjo stresa ločitev drugi najbolj stresni dejavnik v življenju posameznika – takoj za smrtjo zakonca oz. partnerja. V času velikih obremenitev oz. pod vplivom močnih stresorjev ljudje ponavadi ne vemo, kako si pomagati in kje poiskati ustrezno pomoč. Pogosto tudi ne razmišljamo najbolj racionalno. Naša dejanja namreč vodijo naša čustva, predvsem jeza, žalost, potrtost, obup. Zato je pomembno, da takrat poiščemo pomoč “od zunaj” – pomoč prijateljev, znancev, sorodnikov, sosedov idr. Tovrstna pomoč je lahko v veliko čustveno oporo – prijatelji vas bodrijo, vam stojijo ob strani, lahko jih kadarkoli pokličete. Skratka dajejo vam vedeti, da “v tem” niste sami in da lahko računate nanje. Pogosto pa to ni dovolj in potrebujete strokovno pomoč, ki vam pomaga rešiti nastalo situacijo in/ali vas usmeri na pravo pot.

Dandanes je “cela poplava” strokovnih služb, ki se ukvarjajo z osebnim svetovanjem in terapijo. Zato je težko vedno ustrezno oceniti, katera pomoč je v času ločitve najustreznejša. Oblik pomoči je veliko: svetovanje, mediacija, zakonska terapija, psihoterapija… Ker so za marsikoga razlike med temi oblikami pomoči nejasne, vam jih danes želim na kratko predstaviti.

Vaša izbira ustrezne oblike pomoči je odvisna od narave vašega problema oz. od področja, kjer želite najhitreje napredovati. Iskanje rešitev je lahko individualno, ali pa (morda že z bivšim) s partnerjem.

Naj najprej na kratko predstavim družinsko oz. zakonsko terapijo: ta vam bo prišla prav, če ste v fazi razmišljanja o ločitvi oz. razvezi, a ste še vedno pripravljeni poskusiti z vašim partnerjem “obnoviti” vajino zvezo. Na družinski terapiji bosta lahko ugotovila, kdaj in zakaj sta se med seboj oddaljila, ali sta oba še pripravljena vlagati v ta odnos; je med vama še kaj tistega, kar “tli in je možno še zanetiti ogenj med vama”? Kako zopet stopiti na skupno pot – to vam bodo pomagali ugotoviti na zakonski terapiji.

Mediacija – mediacija je postopek reševanja sporov med dvema osebama – se pravi med vami in vašim (morda že bivšim) partnerjem. Mediacijskega postopka se navadno starši poslužujejo po oddaji zahtevka za razvezo in pred sodno obravnavo, kjer sodnik dokončno odloči o vseh podrobnostih razveze. V primeru, da so kakšna “boleča področja” med vama odprta in se ne moreta glede njih poenotiti – ta področja so navadno varstvo in vzgoja otrok, višina in način plačevanja preživnine, stiki, delitev premoženja idr. – takrat je najbolj primerno poiskati družinskega mediatorja, ki vama pomaga najti najboljše rešitve, na način, da vama jih ne predlaga on, vendar vodi vaju, da sama najdete za vajino življenjsko situacijo najboljšo rešitev in ob tem tudi izboljšata medsebojni odnos in predvsem medsebojno komunikacijo.

Psihoterapija je v pomoč posameznikom, ki se zavedajo svojih težav, ne vejo pa, od kod izvirajo. Naj navedem nekaj primerov, ki so primerne za psihoterapevtsko obravnavo: že drugič ste se ločili. Zakaj? V tem primeru preko terapije lahko uvidite, zakaj imate težave v odnosih, kaj morate pri sebi spremeniti, da boste lahko končno v srečni zvezi; pogosto posegate po alkoholu, čeprav si v resnici tega ne želite; pogosto se zderete ali celo udarite svoje otroke, čeprav vam je potem žal (pri slednjih dveh primerih lahko ugotovite, ali se ponavlja kak vzorec iz preteklosti, ali težko nadzorujete jezo, strah itd.); vsak manjši spodrsljaj vas povsem potre – takoj postanete depresivni (na tem področju lahko morda ugotovite, da ste oseba z zelo nizko samopodobo in pripravite načrt, kako si “zvišati lastno vrednost” v svoji glavi, kako visoke cilje si postaviti, da bodo za vas dosegljivi in vas bodo gnali naprej idr.). Psihoterapija je torej ustrezna pomoč za tiste, ki si želite več izvedeti o sebi, o lastnem ravnanju in predvsem o “izvoru” lastnega nezaželenega vedenje.

Svetovanje je oblika pomoči, ki je lahko izjemno obsežna, vsaj ko govorimo o osebnem svetovanju oz. o vse bolj uveljavljenem tujem izrazu “coachingu”. Svetovanje je primerno za tiste osebe, ki jim je povsem jasno, kakšna je njihova situacija, vedo kako in zakaj je do nje prišlo (ali pa iskanje vzroka nastale situacije vsaj trenutno ni njihova prioriteta) in imajo pred sabo točno določen cilj. Ne vedo pa, kako do cilja priti. V primeru ločitve je svetovanje lahko pogosto najustreznejša pomoč. Pa naj naštejem nekaj primerov: takoj, ko izveste od partnerja, da se želi ločiti/razvezati, želite izvedeti, kako naprej – kje se postopek formalno začne, kje konča, kdaj moram na Center za socialno delo na razgovor, kaj se morava s partnerjem dogovoriti pred sodno obravnavo itd.; ločujete se od partnerja – kako naj poveste svojim otrokom, da se ločujete, ko pa veste, kakšen šok bo to zanje – zdaj, skupaj s partnerjem ali vsak posebej, naj še malo počakava? Kdaj je najprimernejši čas?; svojega otroka niste videli že dva meseca, tudi otrok zavrača stike z vami. V preteklosti ste imeli z otrokom zelo tesen odnos. Predvidevate, da je vaš bivši/-a otroka nagovarjal proti vam, omejuje vam stike z otrokom, ne oglaša se na telefon, otroku o vam govori le slabe stvari. Vi pa seveda nočete vašega otroka izgubiti za vedno. Takšne in drugače situacije so primerne za svetovanje. Svetovalec vam lahko glede na vašo situacijo predstavi možnosti oz. možne naslednje korake, da pridete do cilje. Na vas pa seveda je, v kolikšni meri boste te nasvete upoštevali, jim sledili, zaupali.

Za prve tri strokovne pomoči obstajajo šole, usposabljanja in izobraževanja. Tako da z nazivom, ki ga ima oseba lahko vidite, ali je ta oseba ustrezna za reševanje težave, s katero se soočate. Slednja oblika pomoči – svetovanje, pa je precej delikatno področje. Saj je svetovalec lahko že praktično vsak. Tako da vam svetujemo, da pred odločitvijo za to, kje boste iskali nasvete, raziščete, katera so “močna področja” določenega svetovalca, kakšne so njegove izkušnje, reference, najboljša pa so seveda priporočila “od ust do ust”.

Pri terapiji in svetovanju so vam na voljo tako individualna kot tudi skupinska srečanja. Sami pa presodite, katera oblika pomoči je trenutno za vas najustreznejša.

V Svetovalno izobraževalnem centru MIT smo vam na voljo za individualno svetovanje in družinsko mediacijo, pripravljamo pa tudi program skupinskega svetovanja tako za ločene/razvezane starše kot tudi za njihove otroke. Več o našem programu bo kmalu na spletni strani.

Vsem bralcem želim čim lepšo in pisano jesen.

Matej Zaplotnik