V reviji Ptički brez gnezda je bil v mesecu marcu objavljen moj strokovni članek z naslovom Največja korist otroka po ločitvi staršev. Članek povzema večino zadnjih znanstvenih raziskav s tega področja. To se vidi že iz samega seznama literature. Hkrati pa članek lepo povzame tudi trenutno stanje strokovnih obravnav v ločitvenih postopkih v Sloveniji.

Iskreno lahko povem, da sem na različnih seminarjih in usposabljanjih srečal že celo vrsto odličnih strokovnjakov, ki s srcem in dušo delajo na centrih za socialno delo in tudi sodiščih na področju razvez. Predvsem posredno (ob pregledu različne dokumentacije strank) pa sem spoznal delo tudi cele vrste drugih strokovnih delavcev, katerih »delo« bi v razveznih postopkih težko ovrednotil kot visoko strokovno.

Dejstvo je, da še vedno na tem področju v Sloveniji dela preveč strokovnjakov, ki za »stroko« in »največjo koristjo otroka« skrivajo lastne travme, nepredelane izkušnje ter lastne predsodke. Ob prikazu znanstvenih dognanj in učinkovitih ukrepov pa ti strokovnjaki na drugi strani hitijo pojasnjevati, da je potrebno pogledati vsak »individualni primer posebej«. Ti strokovnjaki se ne zavedajo, da je bilo v raziskave vključenih več deset tisoče »individualnih primerov in družin« z ločenima staršema, ki so jih analizirali. In ne »naključna skupina« mimoidočih. Zato so dognanja znanstvenih raziskav pomembne pri vzpostavljanju smernic dela v razveznih postopkih.

Poudariti želim, da s tem strokovnim člankom vnašam znanstveno osnovo in strokovno težo za večino argumentov in predsodkov, ki jih slovenski strokovnjaki »zlorabljajo« za namene pojasnjevanja, zakaj čim bolj enakovreden stik med otrokom in obema staršema v dotični družini ni otrokom v korist. Mnogi starši iščejo tuje strokovne članke in pojasnila, s pomočjo katerih želijo sodne postopke obrniti sebi, predvsem pa otrokom v prid. Zato sem s tem strokovnim člankom na enem mestu v slovenskem jeziku zbral vse relevantne informacije, ki so lahko v pomoč posameznim staršem in posredno predvsem otrokom v razveznih postopkih. S tem pa sem (upam da) olajšal pot do tujih strokovnih razlag prenekaterim staršem, ki se v zavedanju resnične največje koristi svojega otroka v sodnih postopkih borijo za skupno varstvo in vzgojo.

Članek vam je na voljo na povezavi: https://centermit.si/brezplacno/